Gegant del Tricentenari

 

La Colla Gegantera de Nou Barris ha aprofitat la celebració de la Diada Nacional de Catalunya al districte per presentar en societat el nou Gegant del Tricentenari. La figura gegantina representa Josep Galceran de Pinós i Rocabertí, un dels líders de la defensa de Barcelona durant el setge de 1714.

 

El gegant ha estat construït pel Taller el Drac Petit, de Terrassa, i vestit per Goretti Puente, experta en reproducció d’indumentària històrica. Amb l’assessorament de l’historiador Francesc Riart i del president de la Coordinadora de Geganters de Barcelona, Abel Plana, els geganters de Nou Barris han volgut fer la seva aportació al Tricentenari de 1714 recuperant la figura d’un personatge polític força influent a la Barcelona de 1700, sobretot a la part que avui és Nou Barris. Josep Galceran pertanyia al llinatge dels Pinós, terratinents de la zona a qui Felip V els va destruir la Torre del Baró per haver-se mantingut fidels a l’arxiduc Carles III.

El Gegant del Tricentenari ha ballat per primer cop a l’acte commemoratiu de la Diada Nacional de Catalunya a Nou Barris que l’ organitzen anualment la Fundació Procat i el centre cultural Els Propis el primer dissabte després de l’11 de setembre. La Coronela de Barcelona, la recreació històrica de la milícia que va defensar la ciutat durant el setge de 1713 i 1714, han fet de padrins i mestres de cerimònia de la posada de llarg del nou gegant. La Coronela ha escortat la figura de Josep Galceran i els seus caps han estat els encarregats de lliurar-li el tricorni.

La Colla Gegantera de Nou Barris es va formar l’any passat per fer-se càrrec del Baró i la Trini, dos gegants que durant 20 anys no tenien colla pròpia que els fes ballar. Després d’uns mesos adequant-ne el vestuari i aprenent a bellugar-los, la colla va celebrar el maig passat la primera trobada gegantera a Nou Barris després de molts anys i ara ja es planteja nous reptes després d’estrenar el seu nou Gegant del Tricentenari

(14/9/2013. BTVNotícies.cat)

 

 

Taller Drac Petit

Creació del Gegant del TRICENTENARI (1714-2014) de la Colla Gegantera de Nou-Barris de Barcelona a mans del mestre geganter Jordi Grau i Martí, del Taller el Drac Petit de Terrassa, durant l’any 2013 i estrenat durant la Diada Nacional Catalana.

 

Agenda

Actualitat

APLECAT 2015

    Amb la voluntat d’impulsar la cultura popular d’arrel tradicional catalana, els or... [+]

Concert de Nadal 2014

  Un any més organitzem conjuntament amb el Centre Cultural Els Propis el nostre Concert de Na... [+]

Esperit del Nadal a Nou Barris

Enguany l’Associació de Pessebristes de Ciutat Vella és l’encarregada d’organitzar l’arrib... [+]

Acte Diada Nacional a Nou Barris 2014

Dissabte 13 de setembre celebrarem, com cada any, l’acte commemoratiu de la Diada Nacional de Cata... [+]